Vakıf Üniversitelerince Haksız Alınan Ücretlerin İadesi | Avukat Burak Evci

Avukat Burak Evci olarak vakıf üniversitelerince haksız alınan ücretlerin iadesi hakkında merak ettiğiniz soruları cevaplandırdık sitemizden öğrenim sağlayabilirsiniz.

Vakıf Üniversitelerince Haksız Alınan Ücretlerin İadesi
Vakıf Üniversitelerince Haksız Alınan Ücretlerin İadesi hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için cevaplandırdık.
Vakıf Üniversitelerince Haksız Alınan Ücretlerin İadesi

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNCE HAKSIZ ALINAN ÜCRETLERİN İADESİ
Vakıf Üniversiteleri’nin kamuoyundaki yaygın ismi ile Özel Üniversitelerin öğrencilerinden başarısız ders ve alt sınıf ders ücretleri adı altında haksız olarak aldıkları ücretlerin iadesi gerekmektedir. Bu ücretler üniversitelerin sebepsiz zenginleşmelerine yol açmaktadır.

 

TC. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 15/09/2009 tarihli kararı ile eğitim öğretim yılı için alınan ücret dışında öğrencilerden başarısız ders ve alt sınıf ders ücretlerinin yeniden alınmasının uygun olmadığını belirtilmiştir.

 

2457 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 10. Maddesinde " vakıflar tarafından kurulacak yüksek öğretim kurumları çalışmalarının devlet yüksek öğretim kurumları gibi her ders yılı sonunda yüksek öğretim kuruluna sorarlar, bu kurumlar mali, idari ve ekonomik gibi konularda yüksek öğretim kurulunun gözetime ve denetimine tabidirler." denilmektedir.

 

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın genel kurulunun 15.09.2008 tarihli kararında " 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun ek 10 maddesine göre mali, idari ve ekonomik konularda kurulun gözetim ve denetimine tabi olan vakıf yüksek öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden kayıt yaptırdıkları dönem ve eğitim - öğretim yılı için ücret alındığı, bir üst sınıfa geçen ve bir önceki eğitim - öğretim yılı dönemi için ücret ödemiş olan öğrencilerden daha önce alıpta başaramadığı ve yeniden alması gereken ücretleri daha önce alınmış / ödenmiş olan alt sınıf dersleri için bir ücret alınmasının uygun olmadığına karar verilmiştir." denilmektedir.

 

Yargıtay 3.Hukuk Dairesi’de 06,06,2013 tarihinde vermiş olduğu kararında Vakıf Üniversitelerince öğrencilerden alınan başarısız ders ve alt sınıf ders ücretlerinin yeniden alınmasının uygun olmadığını ve alınan ücretlerin iadesine karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

 

Av.Burak EVCİ

Meslek ilkelerimiz : Bu site, Avukatlık Mesleği Etiğine, Meslek İlke ve Kurallarına uymayı kutsal bir ödev saymaktadır.
Adalet : Görevimizi yaparken; Kimseye, ne müvekkile, ne hakime hele ne iktidara tabiyiz.